1 юли 2018

Време е за поредното продължение на темата ”Лош дъх”.

Този път ще се опитам да бъда много по-кратък и достатъчно ясен!

Другата причина за лош дъх в устната кухина, са заболяванията на зъбите. Това са : зъбен кариес, пулпит, гангрена и др.

Зъбният кариес представлява деструкция на твърдите зъбни тъкани-емайл, дентин и цимент. В този случай, лошият дъх се получава не толкова от самата деструкция на тъканите, колкото от попадането на хранителни остатъци във вече оформените дефекти. Веднъж попаднала там, храната започва да се разлага под действието на бактериите и ензимите в устната кухина. Това разлагане води до неприятната миризма.

Пулпитът е възпаление на зъбната пулпа, в резултат на нелекуван кариес, термични дразнения, травми на зъбите и др. Сам по себе си, той рядко води до лош дъх. По-скоро, усложненията от пулпита предизвикват това. Нелекуваният пулпит преминава в гангрена, при която започва гниене на пулпата. Този процес, отново е свързан с дейността на много бактерии . Започва отделянето на газове, които имат специфична миризма и бих казал доста отблъскваща!

Моят съвет е да търсите мнението и помощта на зъболекар, в случаите на лош дъх от устата, преди другите около вас да го усетят! Направете го незабавно, за да не попаднете в неприятна ситуация, която задължително ще повлияе самочувствието ви!