9 май 2018

Бих искал да обърна внимание на един доста сериозен проблем, засягащ много хора, но най-вече голяма част от българското население! Имам предвид лошият дъх в устата!
Причините за лош дъх са много, но най-честите са лошата устна хигиена и възпалението на венците, заболявания на зъбите, разстройство в хрансмилателния тракт, заболявания на носа и синусите, заболявания на слюнчени жлези, заболявания на белите дробове и др.

Ако е налице лоша устна хигиена, се образува и натрупва зъбна плака, и при нейното системно неотстраняване може да се появи възпаление. Симптомите на възпаление на венците са зачервяване, набъбване, болезненост и лесно кървене. Кръвотечението е първият сериозен сигнал за наличие на проблем, който може да завърши с изпадане на зъбите. То предизвиква неприятен вкус в устата и лош дъх , а гледката на възпалени венци не е приятна! Възпалението и кръвотечението на венците не са неразрешими. Преди всичко, трябва да установите , че имате лош дъх, а след това да се консултирате със зъболекар и ако причините са локални/от зъбен или венечен характер/, да бъдат отстранени.
Какво представляват зъбната плака и камък?

Зъбната плака е белезникава кашава материя, която се натрупва по зъбните повърхности, които не могат да бъдат добре почистени с четката за зъби. Тази плака започва да старее и да се втвърдява от отложените върху нея минерални вещества, съдържащи се в слюнката. Така с времето тя става твърда, с по-тъмен цвят и прониква в подвенечните пространства. Това вече е зъбен камък. Върху него се задържа нова плака, която също се превръща в зъбен камък по описания механизъм. Върху зъбния камък и плака се задържат и бактерии, които отделят токсини, а те от своя страна атакуват венеца и го възпаляват. Той се зачервява, става болезнен и лесно кърви при допир, и миене на зъбите. Ако не се вземат необходимите мерки, това възпаление прониква в дълбочина и засяга костта под венеца. Така започва разграждането на костта и образуването на костни джобове. Това отслабва връзката между зъба и костта, и настъпва разклащане на зъбите , а не рядко и загуба на същите.

Опитах се да ви представя на достъпен език, какво се случва в устната кухина, когато хигиената не е на нужното ниво. Повечето хора омаловажават това, но последствията от неправилното и недостатъчно миене на зъбите, са сериозни и понякога необратими!

За жалост,все по-често забелязвам, че приоритетите на голяма част от хората в България, не са свързани със зъбното здраве! Като че ли , по-голямо внимание и средства се отделят за привлекателния външен вид и облекло, в което няма нищо лошо! Искам да кажа, че здравите зъби и свежият дъх са част от външния вид. Лошият дъх е в състояние да съсипе ефекта и въздействието на безупречния външен вид и облекло!

Моят съвет е, да посещавате зъболекар най-малко 2 пъти годишно, ако не за друго, то поне за преглед!